Οικονομία

Επίδομα παιδιού A21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21, που αφορά το Επίδομα Παιδιού, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε…

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21, που αφορά το Επίδομα Παιδιού, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2025, στις 18:00 το απόγευμα.

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) ή του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο σύστημα Taxisnet.

Το ύψος του επιδόματος θα καθοριστεί βάσει του αριθμού των εξαρτώμενων παιδιών που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 για το έτος 2025, καθώς και με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2023. Επιπλέον, μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα ληφθούν υπόψη και τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024, ώστε να γίνει οριστικός υπολογισμός του ποσού.

Ένας από τους βασικούς όρους για την έγκριση του επιδόματος είναι η εγγραφή και φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων σε βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο. Εάν η φοίτηση δεν επαρκεί, το επίδομα μπορεί να μην καταβληθεί.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης Α21, είναι απαραίτητο να καταγραφούν στα αντίστοιχα πεδία:

  • Η σχολική μονάδα φοίτησης του παιδιού
  • Η τάξη που φοιτά
  • Ο αριθμός μητρώου του μαθητή ή της μαθήτριας

Σε περίπτωση που το σύστημα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του παιδιού, ο αιτών θα πρέπει να επισυνάψει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αίτηση. Μόνο όταν η αίτηση υποβληθεί οριστικά και εγκριθεί, θεωρείται έγκυρη και ολοκληρωμένη. Αν αποθηκευτεί προσωρινά χωρίς να οριστικοποιηθεί, δεν θα ληφθεί υπόψη.

Κουπόνια για υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) προχωρά στην υλοποίηση δύο καινοτόμων προγραμμάτων, των Smart Readiness και Gigabit Voucher, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων και στη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.

Αυτά τα προγράμματα είναι θεμελιώδη για τη στρατηγική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αναβάθμιση της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας και εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Με τη στήριξη του προγράμματος NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δύο προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υποδομών, στην ευρυζωνική σύνδεση περιοχών με υψηλές ταχύτητες και στη βελτίωση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα Smart Readiness: ενίσχυση της ευρυζωνικότητας σε κτίρια
Το πρόγραμμα Smart Readiness ενισχύει την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών σε κτίρια, διευκολύνοντας τη σύνδεση με ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία υποδομών για τη μελλοντική σύνδεση έξυπνων μετρητών κοινής ωφέλειας, όπως για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Η επιχορήγηση που παρέχεται υπολογίζεται με βάση το πλήθος των ορόφων και τη φύση των εργασιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση των οπτικών ινών.

Οι αιτήσεις για την έκδοση κουπονιών μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, ενώ η εξαργύρωση αυτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025. Σημειώνεται ότι οι ενέργειες του εγκαταστάτη δεν δεσμεύουν τους διαχειριστές ή τους ενοικιαστές να υπογράψουν συμβόλαιο με κάποιο συγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών.

Γεωγραφική Κάλυψη του Προγράμματος Smart Readiness
Το πρόγραμμα αφορά κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές με ήδη υπάρχουσες ή προγραμματισμένες υποδομές ευρυζωνικότητας, οι οποίες υποστηρίζουν ταχύτητες τουλάχιστον 1 Gbps. Επιπλέον, καλύπτονται κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση έως 1.000 μέτρων από αυτές τις περιοχές. Οι χάρτες κάλυψης ενημερώνονται συνεχώς από τους παρόχους, καθώς τα δίκτυα τους επεκτείνονται.

Πρόγραμμα Gigabit Voucher: στήριξη στην εγκατάσταση οριζόντιας καλωδίωσης και τερματικού εξοπλισμού
Ακολουθώντας την εγκατάσταση της κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών, το πρόγραμμα Gigabit Voucher προσφέρει επιχορηγήσεις για το κόστος της οριζόντιας καλωδίωσης, του τερματικού εξοπλισμού και της ενεργοποίησης, καλύπτοντας ταχύτητες σύνδεσης από 250 Mbps και άνω.

Προτεινόμενο Άρθρο Σπάνια δύο ευρώ: Αυτά κοστίζουν χιλιάδες ευρώ – Κοιτάξτε τις τσέπες σας

Οι δικαιούχοι του προγράμματος λαμβάνουν κουπόνια αξίας 200 ευρώ, τα οποία καλύπτουν μέρος του κόστους σύνδεσης και την μηνιαία συνδρομή για τα πρώτα 24 μήνες.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 για νοικοκυριά και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Η λήξη της εξαργύρωσης των κουπονιών είναι η 31η Οκτωβρίου 2025.

Συνδυαστικά Οφέλη και Αξία των Προγραμμάτων για τους Δικαιούχους
Η συνδυασμένη εφαρμογή των δύο προγραμμάτων Smart Readiness και Gigabit Voucher συντελεί στην επιτάχυνση της μετάβασης στη ψηφιακή εποχή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Smart Readiness αναβαθμίζει τα κτίρια με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, μετατρέποντάς τα σε «έξυπνα» κτίρια, ενώ το Gigabit Voucher αξιοποιεί τις υποδομές αυτές για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων τουλάχιστον 250 Mbps.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται το κόστος σύνδεσης και συνδρομής, καθιστώντας τις υπηρεσίες πιο προσιτές για περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα δύο προγράμματα εξυπηρετούν τις παρακάτω ανάγκες:

Βελτίωση Συνδεσιμότητας: Η εγκατάσταση οπτικών ινών μέσω του Smart Readiness δημιουργεί τη βάση για την παροχή υψηλών ταχυτήτων μέσω του Gigabit Voucher.

Οικονομική Ελάφρυνση: Η επιχορήγηση μέσω των κουπονιών μειώνει σημαντικά το κόστος σύνδεσης και μηνιαίας συνδρομής για τους δικαιούχους, κάνοντάς το πιο προσιτό.

Εκσυγχρονισμός Υποδομών Κοινής Ωφέλειας: Υποστηρίζεται η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση έξυπνων μετρητών και αισθητήρων, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον εργασίες από τους διαχειριστές, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ασφάλεια των κτιρίων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα προχωρά μπροστά, ενισχύοντας τη ψηφιακή της υποδομή και την ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά της χώρας, θέτοντας τη βάση για ένα πιο «έξυπνο» και τεχνολογικά εξελιγμένο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων