Πολλοί είναι όσοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το ποσό που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος και εξετάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη. Ακριβώς για αυτό, σε εξέλιξη είναι η κατάρτιση του νέου προγράμματος επιδότησης μικρών φωτοβολταϊκών στέγης.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, ο Κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι έτοιμη μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2023. Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες. Θα και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.
Bonus επιδότηση για φωτοβολταϊκά
Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών αναμένεται να τρέξει με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο του 30% – 40%. Ωστόσο, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης: Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση αναμένεται να είναι στο 60%. Έτσι θα καλύπτεται το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της δαπάνης για τα φωτοβολταϊκά.
Η μεθοδολογία ένταξης αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.
Στο υπουργείο Ενέργειας οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ο Οδηγός του νέου προγράμματος, τον οποίο περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, εκτός απροόπτου, αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις στο gov.gr τέλη Μαρτίου.
Δικαιούχοι για επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανάλογα με την ανταπόκριση στο πρόγραμμα και το διαθέσιμο κονδύλι επιδότησης, δεν αποκλείεται σταδιακά να αυξηθούν οι δικαιούχοι, που ο αρχικός σχεδιασμός θέλει να είναι 250.000.
Έτσι, το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους, επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.
Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο. Τι θα κάνει; Θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ περί τα 6kW. Το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW και έτσι εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα, θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους. Οι νέοι δικαιούχοι θα προκύψουν αρχικά από τα kW που θα «περισσεύουν».
Δηλαδή, αφού το πρόγραμμα καλύπτει δυνητικά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,5 εκατ. kW και από την εφαρμογή του προγράμματος προκύπτει ότι από τους 250.000 δικαιούχους μπαίνουν στο πρόγραμμα 1,5 – 2 εκατ. kW, το πρόγραμμα θα ανοίξει σε επόμενη φάση, περιλαμβάνοντας περισσότερους δικαιούχους για επιδότηση.
Από τις 250.000 άδειες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.
Οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι δυο ταχυτήτων:
30 % – 40% για όσους επιλέξουν να εγκαταστήσουν απλό φωτοβολταϊκό
60% για όσους εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό με μπαταρία στην οποία θα μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό εφόσον δεν χρησιμοποιείται.